День святого Миколая вже не за горами, тож час подумати як оформити святковий стіл та що смачненького приготувати. В цьому огляді ми підготували для вас 20 оригінальних рецептів для святкового столу на День Святого Миколая – від закусок до десертів, а також ідеї подарунків на зимові свята. Але спочатку кілька слів про декор стола та навколишнього простору.

Традиційні кольори для цього свята — червоний, білий, золотий та зелений. Вони створюють відчуття тепла і затишку, оскільки асоціюються з ялинкою, снігом, червоним мішком з подарунками. Використовуйте ці кольори у сервіруванні стола - відповідні скатертини, серветки, посуд та декор. Білий колір чудово підкреслює зимову тематику, нагадуючи про сніг, тоді як золото додає розкоші та святковості.

Свічки — обов'язковий атрибут зимових свят. Оберіть свічки червоного, зеленого або білого кольору і поставте їх у центрі столу. Декоруйте їх ялиновими гілочками, шишками або ягодами. Можна також зробити композицію з ялинкових прикрас та гірлянд. Це може бути кошик із кульками, шишками та маленькими фігурками Святого Миколая або янголят.

Використовуйте свіжі ялинові гілки для прикрашання столу. Їх можна розмістити вздовж столу або обв’язати стрічкою та розкласти біля кожного гостя. Ялинковий аромат подарує гостям неймовірний святковий настрій. Шишки, мандарини та палички кориці теж гарно вписуються в декор. Їх можна розкласти на скатертині або додати до свічників. Якщо є можливість, повісьте гірлянди над столом або розмістіть їх у центрі для додаткового освітлення. М'яке світло від гірлянд створить теплу атмосферу і нагадуватиме про новорічні дива.

На День Святого Миколая заведено обдаровувати один одного. Тому, якщо ви плануєте свято, поставте маленькі символічні подарунки на тарілки або розмістіть їх біля кожного місця. Це можуть бути мішечки з горішками, шоколадними цукерками чи медовими пряниками, загорнуті у святковий папір. Додатково пропонуємо кілька ідей, які допоможуть вам обрати подарунки, що точно потішать дітей.

Ідеї подарунків на зимові свята

 

  • Іменні чашки, іграшки або ковдри: такий подарунок виглядає особливо, і малюкам сподобається користуватися речами, що зроблені спеціально для них. Купити іменні подарунки для дітей
  • Конструктори: лего або дерев'яні конструктори — це завжди цікаво і корисно.
  • Пазли: пазли з улюбленими героями або цікавими сюжетами.
  • Настільні ігри: настільні ігри для різних вікових категорій. 
  • Набори для малювання та рукоділля: фломастери, фарби, мольберти або навіть глиняні набори для ліплення надихнуть маленьких художників.
  • Набори для створення браслетів: такі набори ідеально підійдуть для дівчаток, які люблять створювати прикраси та розвивати свою креативність.
  • Казки та історії: залежно від віку, можна вибрати ілюстровані книжки, казки або цікаві повісті.
  • Піжами з улюбленими персонажами: яскраві та м'які піжами створять затишну атмосферу для сну.
  • Шапки та рукавички: комплект теплих аксесуарів із зображенням улюблених героїв.
  • Персоналізовані рюкзаки: можна замовити рюкзак з іменем дитини або зображенням улюбленого персонажа. Купити персоналізовані рюкзаки
  • Енциклопедії: тематичні енциклопедії про космос, тварин, або динозаврів можуть бути цікавими для допитливих дітей.
  • Навчальні іграшки та плакати: наприклад, глобус із підсвічуванням, який показує зорі, або розвиваючі плакати. Купити розвиваючі плакати
  • Святкові пряники та цукерки: солодощі, оформлені у вигляді зірок, ялинок або персонажів із казок.
  • Набори з частуванням: комплекти з какао, медом і печивом. Купити комплет новорічних подарунків
  • Відвідування майстер-класів: це можуть бути майстер-класи з гончарства, малювання або кулінарії.
  • Сертифікати у дитячий розважальний центр: катання на ковзанах, мотузковий парк або батутний комплекс.
  • Санки або снігокати: це прекрасний подарунок для дітей, які люблять зиму та снігові розваги.
  • Абонемент: якщо дитина займається спортом або має хобі, можна подарувати абонемент на заняття, наприклад, у басейні, на танцях або у гуртку малювання.

 

20 оригінальних рецептів для святкового столу на День Святого Миколая

 

1. Миколайчики – медові пряники


Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 100 г меду
  • 100 г цукру
  • 1 яйце
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ч.л. кориці
  • 0,5 ч.л. кардамону
  • 1 ч.л. соди
  • 2 ст. л. молока

Процес приготування:

  1. Розтопіть мед і вершкове масло на водяній бані.
  2. В окремій мисці змішайте борошно, цукор, корицю, кардамон і соду.
  3. Додайте до сухих інгредієнтів медову суміш, яйце та молоко.
  4. Замісіть тісто, загорніть у плівку та покладіть у холодильник на 30 хвилин.
  5. Розкачайте тісто товщиною 5 мм, виріжте фігурки і випікайте при 180°C протягом 10-12 хвилин.
  6. Прикрасьте глазур'ю на свій смак.

2. Глінтвейн з апельсинами та корицею


Ніщо не зігріває зимового вечора краще, ніж чашка глінтвейну.

Інгредієнти:

  • 1 пляшка червоного вина
  • 2 апельсини
  • 2 палички кориці
  • 3 гвоздики
  • 2 ст.л. меду

Процес приготування:

  1. Наріжте апельсини скибочками.
  2. Нагрійте вино, але не доводьте до кипіння.
  3. Додайте апельсини, корицю, гвоздику й мед.
  4. Накрийте кришкою та настоюйте 15-20 хвилин перед подачею.

3. Яблука в карамелі


Інгредієнти:

  • 4 яблука
  • 200 г цукру
  • 100 мл води
  • 50 г вершкового масла
  • дрібка кориці (інші ваші улюблені спеції та прянощі)

Процес приготування:

  1. Змішайте цукор і воду в каструлі, доведіть до кипіння, потім додайте вершкове масло і корицю.
  2. Опустіть яблука на паличках у карамель, обертайте їх, щоб повністю покрити. За бажанням ви можете додатково занурити яблуко з карамеллю в подріблені горіхи, стружку кокоса, натертий шоколад, родзинки тощо. 
  3. Викладіть на пергамент і дайте застигнути.

 

4. Зимовий салат з гарбуза та горіхів


Інгредієнти:

  • 200 г запеченого гарбуза
  • 50 г волоських горіхів
  • листя салату
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сік половини лимона
  • сіль, перець за смаком

Процес приготування:

  1. Наріжте гарбуз кубиками, підсмажте горіхи на сухій сковороді.
  2. Змішайте гарбуз, горіхи та листя салату.
  3. Полийте оливковою олією і лимонним соком, посоліть і поперчіть.

5. Снігові кульки з кокосовою стружкою


Інгредієнти:

  • 200 г сиру маскарпоне
  • 100 г кокосової стружки
  • 100 г цукрової пудри
  • 1 ч. ложка ванільного екстракту
  • 200 г печива «Пісочне»

Процес приготування:

  1. У великій мисці змішайте маскарпоне, кокосову стружку, цукрову пудру та ванільний екстракт.
  2. Подрібніть печиво у блендері і додайте до сирної маси. Ретельно перемішайте.
  3. З отриманої маси сформуйте маленькі кульки.
  4. Обваляйте кульки в кокосовій стружці. Відправте в холодильник на 1 годину.

6. Картопляні крокети


Інгредієнти:

  • 500 г картоплі
  • 100 г твердого сиру
  • 2 яйця
  • панірувальні сухарі
  • олія для смаження

Процес приготування:

  1. Відваріть картоплю та зробіть пюре.
  2. Додайте тертий сир, сформуйте кульки.
  3. Обваляйте кульки в яйцях і сухарях, обсмажте до золотистого кольору.

7. Пиріг з журавлиною та мигдалем


Інгредієнти:

  • 200 г борошна
  • 150 г масла
  • 100 г цукру
  • 200 г журавлини
  • 50 г подрібненого мигдалю

Процес приготування:

  1. Змішайте борошно, масло і цукор для тіста.
  2. Викладіть тісто в форму, зверху розподіліть журавлину і посипте мигдалем.
  3. Випікайте при 180°C 25-30 хвилин.

8. Картопляні деруни з яблуками


Інгредієнти:

  • 500 г картоплі
  • 2 яблука
  • 1 яйце
  • 100 г борошна
  • Олія для смаження

Приготування:

  1. Картоплю і яблука натріть на тертці.
  2. Додайте яйце і борошно, ретельно перемішайте.
  3. Смажте на розігрітій сковороді до золотистого кольору з обох боків.

9. Курячі рулетики з чорносливом


Інгредієнти:

  • 4 курячі філе
  • 100 г чорносливу
  • 50 г горіхів
  • 100 мл вершків
  • сіль, перець за смаком

Процес приготування:

  1. Відбийте куряче філе, викладіть на нього чорнослив і подрібнені горіхи.
  2. Сформуйте рулети, запікайте їх при 180°C 20-25 хвилин.
  3. Перед подачею полийте вершками.

10. Морквяні мафіни 


Інгредієнти: 

  • 1 ст. цукру; 
  • 3 яйця; 
  • 1 пакетик ванільного цукру; 
  • 0,5 ст. олії без запаху;
  •  цедра 1 апельсина; 
  • 1 велика морква; 
  • 1 ст. борошна; 
  • 1 пакетик розпушувача; 
  • мускатний горіх і кориця до смаку. 

Процес приготування:

  1. Збити яйця з цукром, додати в суміш ванільний цукор і ще раз збити. 
  2. Натерти моркву. 
  3. Змішати борошно з розпушувачем та просіяти. 
  4. Всипати в яєчну суміш борошно і моркву, влити олію, втрутити в тісто корицю і мускат. 
  5. Розкласти тісто по формах для мафінів і випікати 20 хвилин


11. Запечений гусак з яблуками


Інгредієнти:

  • 1 гусак
  • 4 яблука
  • 3 ст. л. меду
  • сіль, перець

Процес приготування:

  1. Натріть гусака сіллю та перцем.
  2. Наповніть його нарізаними яблуками і змажте медом.
  3. Запікайте при 180°C протягом 2-3 годин.

12. Фондю з сиром


Інгредієнти:

  • 200 г сиру Грюйер
  • 200 г сиру Емменталь
  • 100 мл білого вина
  • 1 зубчик часнику

Процес приготування:

  1. Натріть каструлю часником, додайте сир і вино.
  2. Нагрівайте на слабкому вогні, постійно помішуючи, доки сир не розплавиться.
  3. Подавайте з хлібом або овочами.

13. Тарталетки з червоною ікрою


Інгредієнти:

  • 10 тарталеток
  • 100 г червоної ікри
  • 100 г вершкового сиру

Процес приготування:

  1. Наповніть тарталетки вершковим сиром.
  2. Викладіть зверху червону ікру.

14. Шоколадний фондан


Інгредієнти:

  • 100 г чорного шоколаду
  • 50 г масла
  • 2 яйця
  • 50 г цукру
  • 50 г борошна

Процес приготування:

  1. Розтопіть шоколад з маслом.
  2. Збийте яйця з цукром, додайте борошно і шоколадну масу.
  3. Випікайте при 200°C 8-10 хвилин.

15. Крем-суп з гарбуза


Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза
  • 1 картоплина
  • 1 морквина
  • 200 мл вершків

Процес приготування:

  1. Наріжте овочі кубиками і відваріть до м'якості.
  2. Збийте в блендері разом з вершками.

16. Панеттоне


Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 100 г цукру
  • 100 г родзинок
  • 100 мл молока
  • 3 яйця

Процес приготування:

  1. Змішайте інгредієнти для тіста, додайте родзинки.
  2. Викладіть у форму і випікайте 40 хвилин при 180°C.

17. Картопляна запіканка


Інгредієнти:

  • 500 г картоплі
  • 200 г шинки
  • 100 г твердого сиру
  • 100 мл вершків

Процес приготування:

  1. Наріжте картоплю і шинку.
  2. Викладіть у форму, залийте вершками, посипте сиром і випікайте 30 хвилин.

18. Шашлик із креветок


Інгредієнти:

  • 500 г креветок
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сіль, перець, лимон

Процес приготування:

  1. Замаринуйте креветки в оливковій олії з лимоном і спеціями.
  2. Нанизуйте на шпажки і обсмажте на грилі.

19. Новорічний десерт "Ялинкові шишки"


Інгредієнти:

  • 300 г пісочного печива 
  • 100 г вершкового масла
  • 100 г згущеного молока
  • 2 ст. л. какао 
  • 50 г кукурудзяних пластівців
  • 30 г цукрової пудри

Процес приготування:
1. Пісочне печиво покришити в блендері. Пересипати дрібну крихту в глибокий посуд. 
2. Додати м'яке вершкове масло, згущене молоко та какао. Перемішати продукти до отримання вологої крихти. 
3. Руки трохи змочити водою. Із суміші сформувати конус. Якщо готуєте за день до свята, на цьому кроці, заготовлення потрібно перемістити в глибокий контейнер з кришкою і відправити в холодильник. 
4. Прикрасити пластівцями за пару годин до солодкого чаювання. Для цього потрібно взяти кукурудзяні пластівці. Для зручності, щоб конус не прокручувався, в центр встановіть довгу шпажку. Почніть прикріплювати більші пластівці знизу по всьому колу, зменшуючи їх розмір до верху. Після цього, шпажку видалити. 
5. За бажанням прикрасити живими гілочками ялинки та притрусити цукровою пудру.


20. Салат з бринзою і в'яленими томатами


Інгредієнти:

  • бринза - 200 г
  • в'ялені томати - 5-6 шт
  • чорнослив - 5-6 шт
  • мікс салату - 90-100 г
  • гарбузове насіння - 2 ст. л.
  • сік половини лимона
  • оливкова олія - 2-3 ст. л.
  • сіль до смаку

Процес приготування:

  1. Покладіть у посудину мікс салатів.
  2. Потім наріжте тонкими смужками 5-6 чорносливин і стільки ж в'ялених томатів. Змішайте їх з салатом.
  3. Далі розламайте руками на невеликі крихти 200 г бринзи і додайте до салату. Акуратно перемішайте ложкою або руками, після чого додайте сік лимона та оливкову олію.
  4. Якщо бринза недостатньо солона, можна додати трохи солі. 
  5. Перед подачею посипте салат 2 ст. л. гарбузового насіння.

Оформлення святкового столу на День Святого Миколая — це не лише можливість порадувати своїх близьких, але й створити нейморну атмосферу затишку та тепла в холодний зимовий вечір. Нехай цей день буде сповнений радістю та чудовими моментами, які запам'ятаються на довгі роки!